20 procent hypotheken kan goedkoper dankzij rentemiddeling

11 apr

Een op de vijf huizenbezitters heeft de mogelijkheid de maandlasten te verlagen door middel van rentemiddeling.

 

Dat stelt de Hypotheker op basis van een analyse onder ruim 300.000 hypotheken. De hypotheekrente staat historisch laag, huizenbezitters hebben door middel van rentemiddeling de mogelijkheid daar zelfs bij een lopende rentevaste periode van te profiteren.

 

Uitsmeren van de boete

Rentemiddeling biedt de mogelijkheid om de boete voor het openbreken van de rentevaste periode uit te smeren over een langere tijd. Het is niet nodig om eenmalig een hoge boete te betalen. In plaats daarvan verlaagt de bank de hypotheekrente naar de huidige tarieven. Daar komt vervolgens een toeslag op om de boete van te betalen. Het resultaat is een hypotheekrente die lager ligt dan de huidige rente, waardoor de maandlasten afnemen. Een groot deel van de huishoudens heeft de mogelijkheid om geld te besparen door middel van rentemiddeling, in d meeste gevallen gaat het om hypotheken met een rentevaste periode die nog maximaal een paar jaar loopt. Een langere rentevaste periode zou de uit te smeren boete te hoog laten oplopen, waardoor het voordeel verdwijnt.

 

6 hypotheekaanbieders bieden rentemiddeling aan

Opvallend genoeg bieden nog lang niet alle hypotheekverstrekkers de mogelijkheid tot rentemiddeling aan. Tot nu toe gaat het om slechts 6 van de 27 aanbieders. SNS Bank en ING bieden bijvoorbeeld al mogelijkheden tot rentemiddeling, ABN AMRO en Rabobank op dit moment nog niet. ABN heeft aangegeven daar deze zomer mee te gaan starten, de Rabobank noemt 1 juli als datum waarop ze daarmee starten. De kans is groot dat ook de andere banken dan zullen volgen. Tot die tijd hebben klanten in ieder geval alvast de mogelijkheid om te (laten) berekenen of zij door middel van rentemiddeling op de maandlasten van hun hypotheek kunnen besparen.