Banken aan de slag met rentemiddeling nu onduidelijkheid verdwijnt

30 apr

Een groeiend aantal banken biedt de mogelijkheid tot rentemiddeling. Het stelt huizenbezitters in staat de maandlasten omlaag te brengen, zonder dat ze daarvoor een eenmalige hoge boete betalen.

 

In plaats daarvan kunnen ze rekenen op de huidige lage hypotheekrente, in combinatie met een opslag voor de uitgesmeerde boete van de bank. Er is sprake van een tussentijdse renteaanpassing.

 

Onduidelijkheid over fiscale regels

Tot nu toe biedt slechts een handvol banken de mogelijkheid tot rentemiddeling, de verwachting is dat er daar snel meer bij komen. ABN AMRO en Rabobank gaan daarmee in de zomer van start. De banken geven aan dat ze inmiddels meer duidelijkheid hebben over de fiscale regels. Dit was tot nu toe niet het geval, waardoor ze wat terughoudend zijn geweest met het bieden van deze mogelijkheid. Staatssecretaris Wiebes heeft de onduidelijkheid eind 2015 weggenomen. Sindsdien zijn de banken aan de slag gegaan om de systemen op orde te brengen. De boeterente geldt fiscaal als rente en niet als kosten, waardoor deze fiscaal aftrekbaar is. Dit betekent dat klanten kunnen rekenen op de volledige hypotheekrenteaftrek over de nieuwe hypotheekrente die ze betalen, inclusief de uitgesmeerde boete.

 

Meer banken met rentemiddeling in 2016

Op dit moment bieden ING, Obvion, SNS, Centraal Beheer, Westland Utrecht en Regiobank de mogelijkheid tot rentemiddeling aan. Rabobank en ABN AMRO zullen daar in de zomer bij komen, de kans is bovendien groot dat ook andere banken en hypotheekverstrekkers de stap gaan maken. Dat betekent dat een groter aantal klanten hiervan kan profiteren. Onder andere Nationale Nederlanden en Aegon hebben aangegeven hiermee bezig te zijn. We zullen de situatie goed in de gaten houden. Hypotheekverstrekkers zijn niet verplicht de mogelijkheid te bieden, waardoor het onzeker is of uiteindelijk alle klanten zullen kunnen profiteren van rentemiddeling.