Rentemiddeling brengt groot aantal winnaars op huizenmarkt

13 mei

Rentemiddeling brengt volgens de (groot)banken vooral kommer en kwel. Het gaat volgens hen niet goed op de woningmarkt nu de rente zo laag staat. Huiseigenaren en de fiscus denken daar echter heel anders over.

 

De rente staat lager dan ooit. Maandlasten dalen en de fiscus kan dankzij de beperkte hypotheekrenteaftrek rekenen op meer belastinginkomsten.

 

Consumenten met een lagere hypotheekrente

Consumenten kunnen op dit moment profiteren van een lage hypotheekrente. Indien ze op dit moment een hypotheek afsluiten betalen ze daarvoor zo’n 2% aan rente. Dat is in combinatie met een rentevaste periode voor 10 jaar, waardoor ze voorlopig kunnen rekenen op dit aantrekkelijke tarief. Daar staat aan de andere kant tegenover dat een groot aantal van de huizenbezitters nog een hogere rente betaalt. De rente staat nu enkele jaren laag, voor die tijd was het gebruikelijk om zo’n 5% rente per jaar te betalen. Ook voor de huishoudens die daar nog mee te maken hebben is er nu goed nieuws. Dankzij rentemiddeling kunnen ook zij in een aantal gevallen profiteren van de lage rente op dit moment.

 

Profiteren van de lage rente dankzij rentemiddeling

De rente staat behoorlijk lager dan een aantal jaren geleden, dankzij rentemiddeling is het voor een grotere groep mogelijk om daarvan te profiteren. Volgens de Vereniging Eigen Huis gaat het om zo’n 20% van de woningeigenaren. Zij zouden gebruik kunnen maken van rentemiddeling om de boeterente uit te smeren over de nieuwe rentevaste periode. Het is voor een groep bovendien interessant om de hypotheek over te sluiten, eventueel bij de eigen bank. Het is op die manier net als met rentemiddeling mogelijk om te profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment. Dat helpt de maandlasten voor de woning behoorlijk omlaag te brengen.