Rentemiddeling maar boete op oversluiten minder zichtbaar

27 jun

Rentemiddeling is bij steeds meer banken beschikbaar, wat betekent dat meer huizenkopers de mogelijkheid hebben om daar gebruik van te maken. Het is op die manier mogelijk om te profiteren van de lage rente van dit moment, ook als de rentevaste periode nog niet is afgelopen. Bijkomend voordeel? De boeterente is niet zo zichtbaar als bij het oversluiten van de hypotheek.

 

In beide gevallen een boete

Dat neemt niet weg dat er zowel bij rentemiddeling als bij het oversluiten sprake is van een boete. In het tweede geval wordt die boete in één keer berekend. Dat vraagt om een flinke investering van bijvoorbeeld spaargeld. De boeterente is fiscaal aftrekbaar, maar dient op voorhand wel te worden overgemaakt naar de bank. Rentemiddeling lost dat op door de boete als het ware uit te smeren over de nieuwe rentevaste periode. Op die manier valt de rente net iets hoger uit. Gemiddeld genomen ligt de rente echter nog altijd een stuk lager dan die binnen de huidige rentevaste periode. Op die manier is rentemiddeling een vriendelijk alternatief om de rente te drukken, waarbij de boete netjes wordt verspreidt over een langere periode.

 

Berekening van voordeel bij rentemiddeling

Het is verstandig om per individueel geval te laten berekenen of het verstandig is om rentemiddeling toe te passen. Sterker nog, in sommige gevallen is het ondanks de eenmalige boeterente verstandiger om de hypotheek over te sluiten. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan een berekening maken van de kosten op de korte en de lange termijn. Aan de hand daarvan valt het vast te stellen of het verstandiger is om gebruik te maken van rentemiddeling of de hypotheek over te sluiten. In de beide gevallen is het mogelijk om direct te gaan profiteren van de op dit moment historisch lage hypotheekrente.