Steeds meer huizenbezitters maken gebruik van rentemiddeling

20 apr

Het aantal huizenbezitters dat gebruik maakt van rentemiddeling begint aardig op te lopen. Het ging de afgelopen maanden om duizenden huizenbezitters, die er op die manier in slaagden om hun hypotheeklasten flink omlaag te brengen.

 

De boete die ze daarvoor betalen nemen ze voor lief, dankzij rentemiddeling hebben zij immers de mogelijkheid op de kosten te besparen.

 

Rentemiddeling of oversluiten

Rentemiddeling en oversluiten bieden beiden de mogelijkheid om te profiteren van de huidige lage rentestand. Het grote verschil is de berekening van de boete die de hypotheekverstrekker daarvoor berekent. Het reguliere openbreken van de hypotheek leidt tot een eenmalige boete, die op kan lopen tot enkele duizenden euro’s. Het is een boete die de bank berekent voor de gemiste inkomsten, omdat de rentevaste periode niet netjes wordt afgemaakt. Rentemiddeling kent die boete ook, al hoeven klanten die niet in 1x te betalen. In plaats daarvan wordt de boete uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Het resultaat is een lagere hypotheekrente dan nu het geval is, die bestaat uit de huidige lage hypotheekrente en een opslag voor de boete. Huizenbezitters kunnen daarmee flink op de kosten besparen.

 

Rentemiddeling bij 6 hypotheekverstrekkers

Het is bij 6 hypotheekverstrekkers mogelijk om gebruik te maken van rentemiddeling, een groot deel van de rest werkt aan die mogelijkheid. ING en SNS Bank bieden die mogelijkheid al, ABN AMRO en Rabobank zullen daar vanaf komende zomer mee aan de slag gaan. Aegon heeft ook aangegeven vaart te maken, van een aantal andere hypotheekaanbieders is minder bekend. De verstrekkers die de mogelijkheid al wel bieden zijn verder bijvoorbeeld Obvion, Centraal Beheer en FBTO. We houden hier scherp in de gaten welke hypotheekverstrekker de mogelijkheid tot rentemiddeling bieden. We zullen daar direct over berichten, zodat een zo groot mogelijke groep huizenbezitters daarvan kan profiteren.